Stijging in inkomen tweeverdieners

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het inkomen van tweeverdieners is gestegen. Ze hebben hierdoor meer inkomen om te besteden. Het besteedbaar inkomen van eenverdieners nam daarentegen af.  Tweeverdieners zijn paren waarbij beiden een inkomen hebben uit betaald werk. Dit kan eventueel aangevuld worden met een inkomen uit bijvoorbeeld vermogen of uitkering. Bij eenverdieners gaat het om gezinnen waarvan maar één van de twee werkt. Er zijn meer tweeverdieners dan eenverdieners. Dit zijn er bijna vier keer zoveel.

Er zijn steeds meer werkende vrouwen, ook moeders met een partner verdienen en werken steeds meer. Hierdoor stijgt het besteedbare inkomen van tweeverdieners. Waar in 2006 vrouwen maar 33 procent van het inkomen verzorgde voor het gezin, is dit in 2016 opgelopen naar 36 procent. Bij tweeverdieners met kinderen steeg dit zelfs meer, namelijk van 29 procent naar 34 procent.
Tweeverdieners met kinderen hebben meestal het meest te besteden. Wanneer er echter rekening wordt gehouden met de samenstelling van het huishouden zijn toch tweeverdieners zonder kinderen het meest welvarend. Eenverdieners met kinderen hebben het vaakst financiële problemen. Zij zijn veel kwijt aan vaste lasten zoals woonlasten. Hierdoor hebben zij daarom minder geld om te besteden aan ontspanning. Denk hierbij aan dagjes weg of vakantie. Tweeverdieners hebben meer geld te besteden om dit te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *