Universiteitssteden: vrouwenoverschot

In veel steden waar universiteiten of hogescholen zijn gevestigd, wonen meer (jonge) vrouwen dan (jonge) mannen. Het gaat hierbij om een leeftijd van 20 tot 25 jaar. In Utrecht is dit het meeste zichtbaar. Hierbij zijn er voor elke 73 mannen 100 vrouwen. Ook in Maastricht, Leiden, Nijmegen en Amsterdam zijn er meer vrouwen dan mannen van deze leeftijd. Wanneer je de gehele beroepsbevolking bekijkt zie je wel dat er meer mannen dan vrouwen in Nederland zijn. Voor elke 100 jonge vrouwen zijn er 103 jonge mannen. Vrouwen leven wel overwegend langer, vandaar dat er op latere leeftijd er wel meer vrouwen zijn. Dit blijkt uit cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoe komt dit vrouwenoverschot?
Over het algemeen blijven jonge mannen langer thuiswonen. Daarnaast zijn er ook meer vrouwen dan mannen ingeschreven in universiteiten en hogescholen. In Delft, ook een studentenstad te noemen, is er een groot overschot van mannen. Op elke 100 vrouwen zijn er daar 170 mannen. Dit komt omdat er veel technische studies zijn te volgen in Delft. Ook in andere studentensteden waar een technische universiteit is te vinden zijn er meer mannen dan vrouwen. Denk hierbij aan Eindhoven of Enschede. Terschelling is echter de grootste uitschieter. Voor elke 100 vrouwen zijn er daar 250 mannen. Bij hogere leeftijden wordt de verhouding tussen het aantal vrouwen en mannen vaker weer gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *